• Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı
  • (+90) 312 419 47 50

    Rusya Ordu Korosunun Türkiye Turnesinin Bir Bölümü İptal Edildi

    Rusya Kızıl Ordu Korosu'nun 14 ila 22 Mayıs 2024 tarihleri arasında Türkiye’nin değişik şehirlerinde vereceği konserlerin Bursa ve Antalya bölümü iptal edildi.

    Büyük Kırım Tatar Sürgünü’nün (18 Mayıs 1944) 80. yıl dönümü ile Büyük Çerkes Sürgünü’nün (21 Mayıs 1864) 160. yıl dönümü anma günlerine denk getirilen Rus Ordu Korosu’nun Türkiye turnesi hakkında başlayan tepkilerin çığ gibi büyümesi üzerine provokatörler teşebbüslerinden vazgeçmek zorunda kaldı. Turnenin 18 Mayıs 2024 tarihinde Bursa'da, 21 Mayıs 2024 tarihnde Antalya'da planlanan konserlerinin iptal edildiği duyuruldu.

    Kırım Tatar ve Çerkes teşkilatları yanında pek çok sivil toplum kuruluşu ile sorumluluk ve sağ duyu sahibi bireyler farklı platformlarda, demokratik tepkilerini dile getirerek bu maskaralığın önüne geçmeyi başardı.

    Vakfımız da konu ile ilgili yayınladığı basın bildirisinde; Vatanımız Kırım’da müsaade edilmeyen 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününün bu yıl 80. yıldönümü olması vesilesiyle Kırım Tatarlarının yoğunlukla yaşadığı Türkiye’de manasına yakışır bir şekilde Eskişehir’de 18 Mayıs 2024 tarihinde yapılması kararlaştırıldığını, acımızı şehitlerimize saygıyla anmayı planladığımız bu tarihte sürgün ve soykırım faciasının birinci dereceden sorumlusu olan Kızıl Ordu’nun adıyla sanatı kullanarak yapılacak Rusya propagandasını utanç verici bir provokasyon olduğunu belirtmiş, insanlık adına derhal iptal edilmesini talep etmiştik.

    Bu vesile ile güç birliği yaptığımız, ortak ve benzer tepki verdiğimiz bütün teşkilatlara ve bireylere şükranlarımızı sunuyoruz.